Blog

NA ZAČÁTKU BYLO PF 1996

Okolnosti vzniku mnohdy i zásadních projektů bývají často nenápadné. Náhodné setkání, chvilková inspirace, bláznivý nápad. Vířivky USSPA by nedostaly vlastní originální tvář nebýt vánočního přání, které před dvaceti lety přistálo ve schránce akademického sochaře Petra Slaniny. O dva roky později do USSPA nastoupil a předloni se k němu do tandemu přidal i o více než dvacet let mladší designér Filip Streit. Dvě generace, dvě odlišné profesní kariéry, dva rozdílné charaktery. Výsledkem jejich spolupráce je letos představená kompletně inovovaná nová generace privátních vířivek USSPA. Jak se do její podoby otiskly osobnosti obou autorů?

Kdy jste byl naposledy nepracovně ve vířivce?

Filip Streit
Nevydržím ve stejné poloze na jednom místě moc dlouho, takže abych řekl pravdu, sám do vířivky pravidelně nechodím. S dětmi ale často, ty ji milují.

Petr Slanina
Vířivku používám spíš pro nastartování dne než pro jeho zakončení. Celé roky chodívám každé ráno, než jdu do práce.V létě, v zimě, za každého počasí. Nejlepší je mít spáčko venku.

Jak tedy odpočíváte nejraději?

Filip Streit
Rád relaxuji aktivně, duševního obohacení mám při své profesi dostatek. Odpočinu si s dětmi, hraju v kapele, baví mě paragliding, stavím kola a rád na nich jezdím, hraju tenis, bruslím, cestuju...

Petr Slanina
Ideální relax po práci je pro mě třeba jízda na kole, rád chodím na procházky nebo pracuji na zahradě.

Odpočinek každého z vás má zřejmě odlišné tempo. Jak se vám daří sladit se v práci?

Filip Streit
Myslím, že velmi příjemně. Těší mě, že s Petrem táhneme za jeden provaz. Spolupráce s ním i celou USSPA si vážím pro vzájemnou důvěru a respektování práce designéra a jeho názorů. Mám rád jejich poctivý přístup ke všemu, co řeší. Dokázali jsme společně překonat fakt, že už mají Petra, dlouholetého interního designéra, pro kterého jistě zpočátku nebylo jednoduché, že mu mluví do práce někdo zvenku. Od začátku jsem věděl, že se to neobejde bez jeho dlouholetých zkušeností a manuální zručnosti, s kterou v neuvěřitelně krátkém čase vytváří všechny modely spa v životní velikosti, tak jak se to dělá třeba v automobilovém průmyslu.

Petr Slanina
Daří se nám to dobře, jsem rád za každou novou zkušenost a tahle je rozhodně zajímavá. Ze začátku jsme s Filipem museli překonávat hlavně úskalí spočívající v jeho neznalosti technologie tvarování a provozu spa, ale to je pochopitelné. Jeho pohled nezatížený praxí v oboru spa nás naopak v mnoha případech posunul novým směrem.

USSPA - nová generace vířivek 2015

Jak se na vaší spolupráci projevuje fakt, že vás dělí 180 km (Praha - Dobrouč) a 24 let věku?

Filip Streit
Vzdálenost nehraje roli. V naší době je komunikace na dálku naprosto bezproblémová. Samozřejmě, že jsou věci, které nevysvětlíte, dokud je nevidíte naživo, a tam je potřeba být na místě. Dokud nebude USSPA vyrábět na druhém konci světa, tak v tom nevidím problém. Věk podle mě také nehraje roli. Jde o to si lidsky sednout a respektovat se navzájem. Zkušenost namíchaná s invencí má pak příležitost vyústit v kvalitní výsledek, a to se nám podle mého názoru daří.

Petr Slanina
Vzdálenost dnes není žádný problém, ani věk by neměl být limitem. Rozdíl spíš vidím ve způsobu vzdělání. V posledním desetiletí je velkým pomocníkem počítač. Každý z nás svou práci dělá, jak nejlépe umí, já pracuji spíš tradičně, a tak se doplňujeme.

Kudy vedla vaše profesní cesta do USSPA?

Filip Streit
Klikatě. Nijak jsem k vířivkám nesměřoval. Pokaždé jsem se pracovně dostával do nových vod a ta poslední byla s bublinami. Klienty našeho studia (Divan) získáváme náhodně, hlavně si nás hledají sami na základě našich předchozích projektů. Do USSPA mě v roce 2013 přivedlo zadání na vytvoření designu komerční spa a systému opláštění pro uložení technologie.

Petr Slanina
Pracoval jsem na volné noze. Mimo jiné jsem spolupracoval i s firmou Elitex, kde jsem poznal budoucího zakladatele USSPA Petra Koláře. Jednoho dne před Novým rokem mi přišla PF 1996 od rodiny Kolářových s dovětkem, že založili firmu a jestli se nechci stavit. Tím to začalo.

Co vás na vířivkách nejvíc ne/baví?

Filip Streit
Nemám v produktech oblíbené oblasti. Rád řeším jakýkoli úkol. Baví mě, že obor spa je obecně z pohledu designu pole neorané, a přijde mi, že se v této oblasti málo experimentuje. Neustále se opakují již nastavená pravidla a z toho pramení i problém neidentifikovatelnosti jednotlivé produkce pro cílového uživatele. Odborník jistě rozezná sebemenší detail, ale pro zákazníka se vše tváří podobným dojmem. Právě z toho jsme u nové generace privátních spa vyšli a věřím, že se nám podařilo posunout výrobky ve všech směrech - od ergonomie, přes technologie i materiály, až po nové nepřehlédnutelné tvarosloví. Zároveň v tomto oboru existuje mnoho omezení. Když je vyřešíte, utečete konkurenci, a to je ta správná výzva. Asi by mě nebavilo jen pomyslet na výsledek a už by byl hotový. Člověk si výsledek musí vybojovat, aby si ho vážil.

Petr Slanina
Design spa je specifický. Má dvě zásadní roviny a úhly pohledu: vizuální a uživatelský. Vizuální má zaujmout, uživatelský musí zajistit, aby se člověk cítil ve spa skutečně dobře. Mám rád hledání rovnováhy mezi těmito dvěma pohledy. Konkrétně mě baví modelování a možnost zhmotnit něco rukama.

USSPA - vývoj a design

Která část vývoje konkrétního modelu je pro vás nejzajímavější?

Filip Streit
Začátek vytváření konceptu, kdy nastavujete filozofii celé řady, pak už je to jen dřina a hledání kompromisů. Je to podobné jako u každého projektu. Veřejnost se mylně domnívá, že design vzniká v baru při popíjení drinků a stačí na to jeden večer, ideálně pod vlivem omamných látek. Design není umělecký obor, je to hledání řešení mnoha oblastí, které se navzájem ovlivňují. Dalo by se říct, že je to docela zábavná hra. A já si hraju moc rád.

Petr Slanina
Nejzajímavějšíje modelování v měřítku 1:1. Tam se rozhoduje o výsledku. Modelováním tomu dáváte „duši“. Tato část vývoje je nenahraditelná.

V jakých krocích takový nový model vzniká?

Filip Streit
Zásadní je první model, který určí jednotlivé prvky procházející celou řadou. V projektu inovace designu nové generace spa to byla Lyra. Každý následující model už jen přebírá jednotlivé spojovací prvky, a ty se řeší v atypických kolizních místech. Na podzimním Designbloku jsme představili nový model VirgoiN, u jehož vývoje tomu také nebylo jinak, jen s tím rozdílem, že se jedná o nové rozložení pozic, které doplňují chybějící článek celé řady.

Petr Slanina
Nejdříve vznikne záměr, kde se určí základní parametry jako jsou rozměr, hloubka, množství a rozložení trysek a další. Potom předkládám možnosti, varianty řešení v kresbě nebo i v modelu 1:10. To, co se odsouhlasí, se potom modeluje v měřítku 1:1. Při modelování řešíme samozřejmě hlavně ergonomii. Po odsouhlasení následují jednotlivé kroky výroby formy. Celý proces trvá tak dlouho, dokud není výsledek co nejlepší.

Jakému oboru je podle vás design vířivek nejbližší?

Filip Streit
Zdá se mi, jako by se obor spa uzavřel sám do sebe a nereagoval na okolí. Jen ve velmi ojedinělých případech se objevují reakce na současné trendy a životní styl. Pokud jde o vytváření prototypů, tak by se dalo říci, že se to podobá automobilovému průmyslu, kde se celé auto modeluje z hlíny. Vidíte reálné proporce a hlavně kontrolujete ergonomii a rozložení jednotlivých pozic, které jsou zásadní.

Petr Slanina
Podle mě je podobný automobilovému průmyslu, a to v tom, že interiér musí být konstruován a tvarován tak, aby ergonomicky vyhovoval celé škále uživatelů. Může se ale stát, že nevyhovuje jak u spa, tak u automobilu “nikomu“! Co má být univerzální, nemusí vyhovovat každému. To je společná výzva. Shoda je i v tom, že se řeší interiér i exteriér. U spa se řeší hodně ergonomie (rozložení masážních míst, jejich vlastní tvar), technologická omezení (materiál, zpracování), působení Archimedova zákona atd. Spa se umisťuje do prostoru, zatímco auto se v něm pohybuje. To je zásadní rozdíl.

Nákes nové generace vířivek USSPA - Petr Slanina

Dostali jste se při vývoji někdy do slepé uličky?

Filip Streit
Mnohokrát, ale vždy musíte najít nouzový východ. Bez toho by nešel dokončit projekt, a to já nemám ve zvyku.

Petr Slanina
Vždy se musí najít nějaké řešení. Nemůžeme říci: „tahle forma nejde vytvořit“. Celý vývoj je zakončen výrobou formy a všechny kroky už od začátku vývoje musí brát na zřetel veškeré zmíněné ergonomické, technologické a další požadavky. Je to jak v šachu, musíte mít promyšleno několik tahů dopředu. Když něco uděláte (uberete, přidáte, změníte), vždy musíte vědět, jak se to projeví v celém procesu vývoje. Vývoj spa znamená přijímat jeden kompromis za druhým. Při rozhodování si vždy musím vytvořit určitou rezervu pro změnu, abychom se nedostali do “slepé uličky“. K tomu je potřeba mít i štěstí a správně se rozhodnout, protože štěstí přeje připraveným.

Jaké to je pracovat pro USSPA?

Filip Streit
Řadí se mezi ty, se kterými se dobře spolupracuje, protože si váží a respektuje to, co pro ně člověk dělá. Líbí se mi, jak je firma řízená. Obrazně řečeno: ,,od vedení, přes řemeslníky,až po uklízečky“. Navíc je pro mě důležité, že jsme si sedli i lidsky.

Petr Slanina
Je to opravdu o práci. Řeší se neustále nové a nové výzvy.

Máte možnost se pro design vířivek někde profesně dále vzdělávat, inspirovat, konzultovat s odborníky? Sledujete konkurenci?

Filip Streit
Průmyslový designér by měl být trochu všeuměl a v podstatě znát částečně všechny řemeslné obory, aby je dokázal při své práci používat. V podstatě by se dalo říct že ,,kolik řemesel znáš, tolikrát jsi designér“. Konkurenci na trhu musí sledovat každý designér. Ne v různých designových soutěžích, ale v konkurenci na trhu se teprve pozná kvalitní design.

Petr Slanina
Naposledy jsem byl na velké oborové výstavě v Lyonu a průběžně sleduji novinky na internetu. Vývoj vířivek je ale specifický obor, kde se člověk musí především spolehnout sám na sebe a své vlastní zkušenosti, znalosti…

Celý náš rozhovor se točí kolem pojmu „design“. Co konkrétně pro vás toto slovo znamená?

Filip Streit
Design je to, co žiju každý den.

Petr Slanina
Je to slovo, pod které se dnes dá schovat cokoliv, ale mělo by vyjadřovat nějakou kvalitu a hodnoty.

Profesně se v USSPA vlastně zabýváte designem určeným pro volný čas. Rozlišujete nějak, zdali je důležitější užívat si estetické kvality v práci nebo v čase mimo zaměstnání?

Filip Streit
Způsob, jak trávíte volný čas, je zásadní k tomu, abyste v dnešní době přežili ten pracovní. Nejde o druh práce, ale o tempo, vysoké požadavky a stres, do kterého se, ať chcete nebo ne, občas dostane každý. V jakémkoli zaměstnání. Volný čas je ventil, kterým upouštíte smog ze sebe, a to je potřeba. Je potřeba mít vedle práce i něco jiného, na co se člověk může těšit, a je ideálníě, když to má pravidelně. Každý má rád nějaké stereotypy.

Petr Slanina
To je spíš filozofická otázka, jestli člověk pracuje, aby žil, nebo žije, aby pracoval. Volný čas a zaměstnání nelze oddělit, proto by se i estetické hodnoty měly prolínat v obou sférách.

Oba dva máte děti. Dbáte/dbali jste na to, aby byly obklopené esteticky hodnotnými výrobky? Ovlivňuje podle vás design nebo estetika obecně naše osobnosti hned od počátku?

Filip Streit
Nejsem si tím jistý, jestli ano. Ze začátku jsem se snažil v dětech něco takového budovat už od malička, ale brzy jsem zjistil, že to není úplně dobře. Pohled dětí je jiný a správný pro ten věk, ve kterém se nachází. Samozřejmě, když se mě zeptají, jestli se mi něco líbí nebo ne, tak jim odpovím pravdivě a eventuelně řeknu proč. Člověk se vyvíjí a prochází různými etapami života, kterými si musí projít a poučit se z nich. Já také nevyrůstal v prostředí s přehnaně vysokou estetikou, a to bylo možná dobře. Možná právě to mě nutilo věci měnit podle sebe. Vnímání estetiky se v mém životě radikálně změnilo a stále se mění.

Petr Slanina
Osobnost člověka se utváří v  nejranějším věku a ovlivňuje ji spousta vlivů. Já věřím na přírodu, odtud pochází nejlepší design a estetika.

USSPA - designér Filip Streit - viřivky

Co v životě vám přináší inspiraci?

Filip Streit
Celý život je inspirativní a pro mě jsou nejvíce inspirativní výzvy typu: ,,to nejde“.

Petr Slanina
Cokoliv. Kolem nás je spousta zajímavých věcí, jen si jich člověk musí všimnout.

Máte rád vodu?

Filip Streit
Mám moc a nejraději se v ní pohybuji.

Petr Slanina
Určitě. Už na vojně jsem byl potápěčem. A nejlepší voda je z poutního místa v Rokoli u nás na Podorlicku.


akad. soch. Petr Slanina (60)
kmenový designer USSPA od roku 1998
Vzdělání: SUPŠ Uherské Hradiště, obor Tvarování výrobků z plast. hmot | VŠUP ve Zlíně, obor Tvarování strojů a nástrojů
Ocenění:
Držitel mezinárodních ocenění za produkty USSPA, dvě nominace za produkty USSPA na cenu Akademie Designu ČR Czech Grand Design v kategorii Výrobce roku,
Reference: Spoluautor letos představené nové generace produktů USSPA iN | Autor celkem 22 modelů privátních, komerčních a plaveckých spa
Osobní motto:
Funkce a tvar

MgA. Filip Streit (36)
senior designer studia Divan Design, spolupráce s USSPA od roku 2013
Vzdělání: VŠUP v Praze, ateliér Design výrobků
Ocenění: Držitel mezinárodních ocenění Good Design Award, Red Dot Award aj.
Reference: Spoluautor letos představené nové generace produktů USSPA iN
Osobní motto: Nevzdávat se…

Autor tří expozic USSPA na Designbloku

*Rozhovor z roku 2015

Zpět na seznam

Vířivka k vašemu domu

+420 734 395 996 oddělení obchodu

Katalogy

Vybrat tu pravou vířivku nebo swim spa není jen tak. Objednejte si proto naše katalogy, ve kterých najdete veškeré informace o vašem novém společníkovi na celý život.

Objednat katalog