Blog

DŮM NA VINICI

Každý správný Vídeňák má babičku z Čech, říká staré rakouské přísloví. Pochází z doby monarchie, kdy ve Vídni žilo mnoho šikovných a úspěšných Čechů. Platí to i pro rodinu Nowakových. Josef pochází z rakouské metropole, jeho žena Daniela je z Chrudimi. Českou stopu má také cesta manželů za vysněným domem nedaleko Vídně, na jejímž konci je nejen nový domov, ale také rodinná firma založená na českých produktech.

Joe odmala trávil hodně času v Čechách, protože odtud pochází jeho maminka. „Nebylo náhodou, že právě v Čechách jsem si našel svou úžasnou ženu. Spolu máme dvě skvělé, teď již dospělé děti – Nicolase a Nelly,“ vysvětluje náš hostitel a otevírá dveře na terasu s nádherným výhledem do kraje.

Dům na vinici nebyl prvním projektem, v němž si manželé Nowakovi uskutečnili svoje sny. Všechno začalo půdní vestavbou v centru Vídně, kde si mohli užívat všech výhod, které toto krásné velkoměsto poskytuje. Bydleli přímo u Dunajského kanálu v blízkosti kaváren, historických památek, ale i dětských hřišť a škol. Jak děti dorůstaly, začali se manželé poohlížet po bydlení dále od centra města. Josef, profesí stavař, v té době pracoval na velkém projektu výstavby rodinných domů. Naskytla se mu tak příležitost odkoupit jeden z nejhezčích dvojdomků a umožnit rodině žít v domě se zahradou. „S odstupem času se ukázalo, že tato příležitost k lepšímu bydlení byla zároveň i velmi výhodnou investicí. Za sedmnáct let se cena našeho domu více než zdvojnásobila,“ pochvaluje si Joe.

Snem Daniely byl vždy dům s výhledem. Vzhledem k tomu, že Vídeň leží v rovině, svažitých pozemků je málo a jsou v nejdražších lokalitách města, byl Joe k celému nápadu poměrně skeptický. Daniela však urputně hledala a po dvou a půl letech našla přesně to, co si vysnila: nádherný pozemek s výhledem na Vídeň. Na pozemku stál ale starý dům s nevyhovující dispozicí. Výhled na les a Vídeň v pozadí však vše převážil. Navíc šlo o atraktivní lokalitu ve vinařské oblasti, kde Vídeňáci rádi tráví volný čas. V malebné vesničce Hagenbrunn, jen 200 metrů za hranicí Vídně, je na patnáct tradičních „Heurigen“ – rodinných vinných šenků, nabízejících lokální speciality a víno od místních vinařů, krásné procházky mezi vinicemi nevyjímaje.

Rekonstrukce je v mnohém náročnější než novostavba. „Určitě pomohlo, že jsem z oboru. Hodily se mi doposud získané zkušenosti i kontakty. Nakonec jsme zvládli dům i zahradu přestavět za sedm měsíců,“ dodává spokojeně Joe. O tom, jak jejich nový domov bude vypadat, měli od začátku přesnou představu, což usnadnilo práci architektovi. „Naše představy nakonec posunul ještě dál. Už s projektem jsme byli velmi spojeni, ale to nejlepší mělo teprve přijít,“ chválí si Daniela.

Nový dům ve Wolfsbergenu byl od začátku česko-rakouský projekt. Zatímco samotnou stavbu měla na starosti rakouská firma, kuchyně, vestavné skříně i nábytek jsou české. Interiérům dominuje příjemná medová barva dřeva, která kontrastuje s tmavými okenními rámy, vybranými doplňky a především kuchyní, která je laděná do černých odstínů. O zařizování domu a veškerý design se postarala Daniela, která léta pracovala v módním byznysu. Celková přestavba není nijak agresivní vůči okolí, nesnaží se popřít tvarosloví starého domu, jen ho dotahuje do elegantnějších linií. Oproti původnímu tvaru získal dům velká okna směrem do zahrady a prostornou terasu, kterou zastřešuje pergola. Ta je pochozí a zároveň tak slouží jako balkon v prvním patře. Proměnou prošla i zahrada. Výrazným prvkem je dřevěná terasa, která se stupňovitě svažuje. Vzhledem k okolnímu terénu je odsud nádherný výhled na okolní lesy.

Terasa byla od počátku koncipována především tak, aby se sem vešel bazén s vířivkou. Cesta k jeho výběru ale nebyla jednoduchá, jak vzpomíná pán domu: „Dvacet let jsme v předchozím domě měli nafukovací bazén, takže jsme si konečně chtěli dopřát nějaký pořádný. Jeden kamarád mě od toho ale odrazoval. Varoval mě, že to je prý nejdražší díra v zahradě, protože náklady na provoz jsou enormní. Ale doporučil mi úspěšnou českou firmu USSPA, že mají alternativu k bazénu.“ Hned první návštěva v showroomu v Dobrouči rozhodla. „Jeli jsme se sice původně podívat na termální bazén swim spa, ale když jsme si vyzkoušeli rozdíly mezi aktivním odpočinkem ve swim spa a absolutním relaxem ve vířivce, bylo jasné, že budeme potřebovat oboje,“ usmívá se Daniela, která miluje vodu. „Jak se časem ukázalo, bylo to jedno z nejlepších rozhodnutí. Spáčka jsme od začátku hodně využívali, přestože naše zaměstnání byla spojená s cestováním a náš volný čas doma byl omezený. Zjistili jsme, že každou volnou chvíli trávíme v našich domácích lázních.“ Kombinace Swim Spa M, vířivky PerseaiN a sauny se ukázala být pro rodinu ideálním místem odpočinku.


Zpět na seznam

Vířivka k vašemu domu

+420 734 395 996 oddělení obchodu

Katalogy

Vybrat tu pravou vířivku nebo swim spa není jen tak. Objednejte si proto naše katalogy, ve kterých najdete veškeré informace o vašem novém společníkovi na celý život.

Objednat katalog