Blog

ČTVRTSTOLETÍ V BUBLINKÁCH

Když Petr Kolář zakládal firmu, bylo mu přesně tolik let, kolik je v roce oslav čtvrtstoletí firmy jeho dceři, která nyní firmu vede. Kateřina si tři roky před jejím založením, coby šestnáctiletá, prvně v Americe vyzkoušela spáčko, aniž by mohla tušit, jak moc tato zkušenost změní život rodiny.

TEHDY

V březnu roku 1995 byl Petr doprovázený Kateřinou na cestě do amerického Indianapolis, kde se začala psát bublinková historie rodiny. Už tehdy ale věděl, že jednou bude spa sám vyrábět. Zpočátku se ze země za velkou louží dovážely skořepiny a komponenty, které se v Čechách následně montovaly: „Vozit hotová spáčka mi nedávalo smysl. Jednak mi to přišlo neekonomické s ohledem na dopravní náklady a vytížení kontejnerů, a hlavně bychom tak neměli šanci začít je uzpůsobovat potřebám našich zákazníků,“ vzpomíná Petr Kolář. Začátky nebyly jednoduché, zato ale byly plné neopakovatelné dávky entusiasmu a endorfinů. Začínalo se v malých pronajatých prostorách bývalé moštárny v Ústí nad Orlicí pod klubovnou místního zahrádkářského svazu. Dvě kanceláře, menší showroom, dílna a garáž. Největší technologickou vymožeností v té době byl fax, klíčovým nástrojem telefon a v dílně vrtačky a kleště.


Petr spáčka prodával, pak pomáhal v montáži, aby jel následně na instalaci. Už o tři roky později, naplněn vizí vlastní výroby, rozšířil tehdejší skromný tým o designéra. Zatímco Petr Kolář již ve firmě aktivně nepůsobí, Petr Slanina je stále designérem společnosti, dnes již v tandemu se svým mladým následovníkem. Oba Petry ale bude navždy pojit pevné pouto společných zážitků, mnohdy přímo dobrodružství. Ta spolu zažívali v týmu s jeho dalším dosavadním členem Milanem Pokorným při rozjezdu nezvyklé výroby, která byla v té době v plenkách v celé Evropě. Tehdy již firma přesídlila do staré textilní továrny v Dolní Dobrouči, a splnil se tak sen Petrovy ženy Hanky, jeho největší životní i pracovní opory. Firma začala rychle růst a rozvíjet se.



A TEĎ

Rodinnou společnost už osmým rokem vede Kateřina společně se svým manželem Honzou. Obchodu šéfuje už devátým rokem Lukáš Rychetský, manžel druhé z dcer Petry, která byla několik let součástí týmu marketingu. USSPA dovršuje své čtvrtstoletí v pevné pozici lídra domácího trhu, který patří, i díky jejímu příkladu, mezi nejkonkurenčnější v Evropě. Naplněný sen zakladatele Petra Koláře o vlastní výrobě nyní představuje fakt, že český producent USSPA je aktuálně nejstarším specializovaným výrobcem spa na starém kontinentě. V kompletně zrekonstruované a rozšířené fabrice se nyní vyrábí podle standardů automobilového průmyslu lean production v konceptu auditovaného systému 5S, procesy běží v souladu se systémy řízení kvality ISO i Czech Made a v rámci postupující automatizace výroby se skořepiny opracovávají na tříosé CNC fréze velké tak, že zvládne i pět a půl metru dlouhou swim spa. Vše jede již 12 let na informačním systému SAP, nad kterým je na jednotlivé oblasti právě zaváděna controllingová nadstavba. Samotné vířivky jsou díky rozvaděčům vlastního vývoje chytrá zařízení, která je možné ovládat i pomocí aplikace. Nemluvě o nejprestižnějších světových cenách za design, které už stihly posbírat. Sortiment nyní čítá 24 modelů privátních, komerčních a plaveckých spa, které se vyváží do více než 20 zemí světa, spa z východočeské Dobrouče tak najdete od Švédska po Španělsko a dokonce až na Seychelách. V Česku má kromě sídla firmy vlastní showroomy se servisními jednotkami v Praze, Brně a Ostravě. Firma zaměstnává přes 80 zaměstnanců a v rámci košatých CSR aktivit se jí daří k velké radosti nejen majitelů vracet část svého úspěchu do místní komunity.


CO BUDE DÁL?

Posun USSPA za 25 let je obrovský i doba je zcela jiná. To, kde firma je a kam směřuje, je možné jen díky tomu, že stojí na pevných základech, z nichž nejzásadnější jsou zkušenosti a rodinné hodnoty předávané z generace na generaci. Stejně jako přetrvává základní cíl, kterým je spokojenost zákazníků. „Tím naprosto esenciálním předpokladem pro budoucnost firmy je svoboda, stejně jako byla prvním impulzem pro její vznik. Jak ukazuje naše současnost, svoboda není věc samozřejmá a garantovaná. Svobodu si musíme hlídat a přispívat k jejímu zachování,“ říkají manželé Kadlecovi. „Co přinese budoucnost, uvidíme. Pro nás je nedůležitější, že nás baví přítomnost a motivují nás sny a výzvy před námi. Je smysluplné podnikat a intenzivně pracovat, když víte, že to, co děláte, přináší lepší život a zdraví“, uzavírá Kateřina Kadlecová, jedna z nejvlivnějších žen Česka dle žebříčků Forbes a Economia.




Zpět na seznam

Vířivka k vašemu domu

+420 734 395 996 oddělení obchodu

Katalogy

Vybrat tu pravou vířivku nebo swim spa není jen tak. Objednejte si proto naše katalogy, ve kterých najdete veškeré informace o vašem novém společníkovi na celý život.

Objednat katalog