Blog

ZENOVÁ HARMONIE

Chladivá voda klidného jezírka, zurčící potůček s vodopádem a horká lázeň. Tři podoby vodního živlu zasazené do scenerie zmenšeného a klidem dýchajícího světa japonské zahrady dokážou vytvořit místo absolutního odpočinku a rozjímání.

Porevoluční časy, kdy vířivka bývala symbolem extravagance, jsou dávno pryč. Zákazníci dnes dbají na to, aby získali nejen dokonale funkční a designově povedený výrobek, ale také ho chtějí zakomponovat do svého domova tak, aby vytvořili ladný a harmonický celek, kde jim bude dobře. Dokonale to platí o panu Martinovi a jeho rodinném domu na okraji horami obklopeného města na severu Čech.

Pozemek, z něhož je krásný výhled, a přitom je skrytý z ulice, našel Martin po dlouhém hledání. Chtěl zůstat ve městě, kde vyrůstal, a tak měl geograficky jen omezené možnosti. Protože původní dům, který tu stával, rodině dispozičně nevyhovoval, pustili se do náročné rekonstrukce. „Stavěli jsme v několika etapách a kompletně jsme nový dům dokončili až letos. Ze staré stavby zůstaly prakticky jen obvodové zdi, měnilo se úplně všechno. Jinak to ale ani nešlo, protože jsme měli jasnou představu, jak má naše bydlení vypadat,“ vypráví Martin. Od počátku navíc majitel chtěl, aby byla stavba inspirovaná přírodou. V novém domě je tak dominantním materiálem dřevo, najdeme tu ale i přírodní kámen a velké prosklené plochy, které zaručují dostatek světla. Součástí plánů bylo také vymyslet prostor k relaxaci. „Mám náročné povolání, které vyžaduje hodně soustředění, a zároveň aktivně sportuji, běžkovat ostatně mohu skoro za domem. Odpočinek je tak pro mě důležitou součástí života,“ říká majitel.


U Martina, přesvědčeného „saunaře“, to nejprve vyhrála finská sauna, kterou zakomponoval dovnitř rekonstruovaného domu. Protože ale hledal ještě jiné způsoby relaxace v rámci wellness, pořídil si před dvěma lety i vířivku. Volba padla na model OrioniN s kruhovým půdorysem z nabídky USSPA, který nabízí dokonalé využití vnitřního prostoru. Navíc se svými 72 tryskami láká nejen na příjemnou relaxaci v horké lázni, ale i tělu prospěšnou vodní masáž. „USSPA je takový Mercedes mezi vířivkami, což se nám potvrdilo. Z různých wellness znám řadu vířivek, které sice příjemně bublají, na masáže ale moc nefungují. Což není případ té naší,“ pochvaluje si Martin.

Kruhovou vířivku zabudoval do dřevěné terasy, na niž se vychází přímo z domu a která zároveň tvoří přechodovou zónu mezi domem a zahradou. A ne ledajakou. Martin se totiž mimo jiné zajímá o horolezectví, navíc má ve věcech rád řád a harmonii, a proto se rozhodl, že kolem domu vystaví japonskou zahradu. „Věnoval jsem se asijským sportům, v nichž hraje důležitou roli nejen fyzická obratnost, ale i harmonie ducha. Navíc pracuji s lidmi, komunikuji a vysvětluji, takže v soukromí mám rád klid a vlastní uspořádaný prostor,“ říká Martin. V zahradě tak nechybí typické prvky pro architekturu nesenou v duchu zenových principů. Najdeme tu můstky, ploché kameny, upravený štěrk či mech. A také majestátní solitérní balvany žuly, které jsou pro hory na severu Čech typické.


Každé zenové zahradě ovšem dominuje tekutý element, a tím je voda. Ta hraje ústřední roli i v Martinově zahradě, které vévodí přírodní jezírko vystavěné jako biotop. Má samočistící funkci a po celý rok je v něm voda svěží a čistá bez použití chemie. Jezírko je v jednom rohu osázené vodními rostlinami, v protilehlé části od domu zase majitel vytvořil mělké brouzdaliště a malý vodopád, kudy přepadává voda přitékající malým potůčkem. Ostatní partie biotopu jsou dost hluboké na to, aby se v nich dalo plavat nebo v zimě ochlazovat po sauně. Estetická funkce jezírka tak skvěle doplňuje jeho praktické využití.

Protože je biotop hlavním prvkem zahrady, volil Martin umístění vířivky tak, aby vodní prvek nenarušovala, zároveň ale dokázala využívat klidné energie zenové zahrady. Vířivku tedy zapustil v terase, která odděluje dům od jezírka a plní tak funkci mola. Dřevo namořené do odstínu světle šedé navíc souzní s barvou střechy a okenních rámů. „Biotop je v noci nasvětlený, z vířivky tak máme pohled na různé vodní plochy v zahradě. Podařilo se nám propojit dva světy, pro něž je využití vody charakteristické,“ vypráví Martin. A dodává ještě jednu funkci vířivky, která je pro něj kromě relaxace důležitá – tu společenskou. „Vířivku používáme celoročně, oblíbily si ji i děti, můžeme si v ní posedět s drinkem v ruce. Biotop je oproti tomu soukromější prostor,“ vysvětluje.


Letos poprvé si po dlouhých letech zevrubné rekonstrukce Martin s rodinou užívají kompletně hotového domu se zahradou. Kombinaci finské sauny, vířivky i plavání ve vlastním jezírku si nemohou vynachválit. A navíc jim skvěle vyhovuje i poloha. „Do města to není daleko, ale přitom tu máme oázu klidu. Obvykle lidé říkají, co vše by na svém bydlení změnili, ale my tu potřebu nemáme. Naprosto nám to vyhovuje,“ říká Martin při pohledu na svůj dům z přírodních materiálů a zahradu čišící harmonií.


Zpět na seznam

Vířivka k vašemu domu

+420 734 395 996 oddělení obchodu

Katalogy

Vybrat tu pravou vířivku nebo swim spa není jen tak. Objednejte si proto naše katalogy, ve kterých najdete veškeré informace o vašem novém společníkovi na celý život.

Objednat katalog