Blog

Studená voda zebe, ale také léčí

Ledová koupel je oproti horké lázni pro většinu populace mírně řečeno méně komfortní. Jenže i studená voda má své blahodárné účinky a využívá se v různé formě i skupenství. Ve vodoléčbě se studené vody využívá pro její schopnost odvést krev z povrchu a následné reakci způsobené návratem krve do tkání a cév, ze kterých byla předtím chladem vytlačena, což provází pocit druhotného tepla. Studená voda posiluje organismus a obnovuje energii. Snižuje horečku a působí jako prostředek k odstranění přebytečné vody a toxinů z těla a také jako anestetikum, protože zmírňuje bolesti. Pomáhá při zácpě, otužuje organismus a přispívá k mentální odolnosti.


zábaly

Dost možná jste to zažili v dětství. Vysoké horečky, které neodcházely. Maminka vás celého zabalila do studeného vlhkého prostěradla, navrch deku a nahoru peřinu. Nebylo to nic příjemného, ale prvotní chlad vystřídalo teplo a následná úleva od horečky. Celotělový zábal je rovněž jedním z nejúčinnějších sedativ, je přínosný při léčení chronického zánětu ledvin, dny, dětské bronchitidy či chřipky. Zábaly lýtek ze studené vody snižují teplotu a uvolňují bolesti hlavy. Zapařovací Priessnitzův obklad na krk je výborný pro léčbu zánětu mandlí či angíny.

koupele

Plavání v ledové vodě, stejně jako třeba ponoření do ledové vody po sauně, otužuje tělo a zvyšuje odolnost proti hrudním infekcím a nemocem z nachlazení. Pamatujte ale na to, že k tomu, než se z vás stane otužilec, který si běžně jde pro radost zaplavat mezi ledové kry do řeky, vede dlouhá cesta postupného otužování a zvykání organismu. Pro léčbu a úlevu od konkrétních potíží se využívají tzv. sedací koupele, a to v případě křečí dělohy, hemeroidech, zánětlivých chorobách v pánvi. Chladná koupel totiž vyvolává kontrakci cév zásobujících tlusté střevo, močový měchýř, dělohu a vaječníky u žen a u mužů cév zásobujících prostatu.




sprcha

Ranní studená sprcha není ze začátku nic příjemného, ale z dlouhodobého hlediska může tento rituál výrazně změnit váš život k lepšímu. Studená sprcha zlepšuje cirkulaci krve a lymfatický oběh, stimuluje metabolismus a nakopne vás zaručeně lépe než ranní káva. Zvyšuje také produkci hormonů a činnost celého endokrinního systému, včetně štítné žlázy a nadledvin, které jsou důležité pro řadu životních funkcí. Díky pravidelné ranní sprše se zrychluje schopnost regenerace tělesných tkání. Studená sprcha zajistí příval energie, podpoří duševní pohodu a odolnost vůči stresu.


led

Led a ledová voda zmírňují bolest při popáleninách. Určitě znáte, jakou skvělou první pomocí je strčit pod tekoucí ledovou vodu ruku spálenou o hrnec v kuchyni. Když zareagujete dostatečně rychle, ani se vám nestihne udělat puchýř. Led pomáhá také zastavovat krvácení a snižuje otoky při zraněních. Je nejlepší léčbou při podvrtnutí kotníku nebo naražení.


pitná kůra

Pití vody má doslova očistný účinek. Má pozitivní vliv na celý trávicí trakt a pohybové ústrojí. Konkrétní přínos záleží na její teplotě, množství a složení. Důležitý je správně nastavený pitný režim. V případě minerálních vod z léčivých pramenů je účinek ještě intenzivnější, pitnou kúru v takovém případě předepisuje lékař. Pro minerální vody obecně platí, že nejlépe působí, když se pijí před jídlem, přičemž nejvhodnější doba je ráno mezi 6. a 8. hodinou a pak mezi 16. a 18. hodinou. Každý pramen má specifické účinky. Taková Vincentka, která ani v chuti nezapře obsah minerálních solí, je pomocí i při akutních onemocněních cest dýchacích a hlasivek. Je ale vhodná dokonce i pro prevenci zubního kazu u dětí. A pozor, dospělým pomůže i po „alkoholových excesech“.

_____________________________________________________________________________________

Pokud je té studené vody už na vás moc, pak vězte, že ji můžete kombinovat s horkou, a to s přímo úžasnými výsledky. Střídavé koupele posilují krevní oběh, zajišťují prokrvení vnitřních orgánů, relaxaci svalů a odstranění únavy. Pokud jste se již někdy prošli Kneippovým chodníčkem, tak si jistě vybavíte opakované střídání jehliček z ledové vody s rozlévajícím se teplem z horké vody. A co skotské střiky, vyzkoušeli jste? Úžasné uvolnění fyzické i psychické. Voda je fascinující živel a opravdu neskutečný zdroj energie a zdraví, a to doslova ve všech svých formách a různých teplotách. Vyzkoušejte. Jen pozor, do studené rozhodně ne po hlavě.

Zpět na seznam

Vířivka k vašemu domu

+420 734 395 996 oddělení obchodu

Katalogy

Vybrat tu pravou vířivku nebo swim spa není jen tak. Objednejte si proto naše katalogy, ve kterých najdete veškeré informace o vašem novém společníkovi na celý život.

Objednat katalog