Blog

ETIKETA PRO LEPŠÍ ZÁŽITEK

Pokud máte možnost užívat si spa v pohodlí svého domova, relaxaci si můžete vychutnávat naprosto podle svého. Pokud se ale chystáte vyrazit za odpočinkem do wellness center, je důležité porozumět tomu, co je v těchto zařízeních očekáváno nebo dokonce vyža­dováno a jak se zde správně chovat. Pro ty, kteří navštěvují wellness centra poprvé, je pochopení etikety a pravidel chování klíčem k co nejpříjemnějšímu pobytu a zážitkům. Pomůže to navíc překonat pocit ostychu a nejistoty. Zvláště důležité to je pak v mezi­národním kontextu, kde mohou být zvyklosti a očekávání odlišná v závislosti na kultuře dané země. Takže jak na to?

Co na sebe?

Oblečení je jednou z prvních otázek, kterou zvažujeme před vstupem do wellness prostoru. Vhodné oblečení je nejen výrazem našeho respektu k ostatním návštěvníkům, ale klíčovým prvkem našeho pohodlí a také bezpečnosti. Oblečení ve wellness centru hraje klíčovou roli rovněž v tom, jak se cítíme a jak vnímáme své okolí. Respektování pravidel a etikety oblečení vede k lepšímu zážitku pro všechny. Je důležité si dopředu zjistit pravidla konkrétního wellness centra nebo hotelu, abyste byli připraveni, cítili se pohodlně a patřičně. Provozovatel wellness by měl definovat žádoucí oblečení do každé části, protože hosté přicházejí z dalekých koutů světa.

PLAVKY
Ve většině wellness center se očekává, že návštěvníci budou nosit plavky ve společ­ných bazénech, vířivkách a podobných zařízeních. Doporučuje se vybrat plavky z rychleschnoucího materiálu, aby se snížilo nepříjemné pocení a zvýšilo pohodlí. Vyberte si střih, ve kterém se cítíte pohodlně. Některá wellness centra mohou mít specifická pravi­dla ohledně délky a střihu plavek, zejména v konzervativnějších kulturách nebo zařízeních.

NIC NA SEBE
V některých evropských zemích, jako je Německo, Finsko nebo Rakousko, je běžné, že sauny jsou nudistické a oděv je zde zakázán. V některých asijských wellness tradicích, např. v Japonsku, se před vstupem do společné lázně očekává, že se návštěvníci důkladně osprchují bez oblečení, ale poté jsou zahaleni v prostěradle.

RUČNÍKY, OSUŠKY A PROSTĚRADLA
Mnoho wellness zařízení nabízí hostům ruční­ky, osušky a dokonce župany, které si můžete obléct mezi jednotlivými procedurami. V saunách a parních lázních se očekává, že si pod sebe položíte ručník, aby se zachovala hygiena a pohodlí. Pro zahalení v sauně bývají k dispozici prostěradla. Použité osušky a prostěradla ze sauny se neodnášejí mimo wellness, ale odkládají se při odchodu do košů k tomu účelu určených, které bývají obvykle v šatnách.

ŽUPANY V HOTELU
Ve wellness hotelu je běžné, že se do županu obléknete již na pokoji a pohybujete se v něm mezi pokojem a wellness, stejně tak když jdete třeba na masáž nebo kosmetickou proceduru ve spa. Pod županem v takovém případě máte pouze spodní prádlo. Některé hotely mají dokonce samostatný výtah do wellness, mnohdy najdete na pokoji i košík nebo tašku s vybavením do wellness. Osušky z koupelny v pokoji ale do wellness nebo k bazénu nenoste. Nejlépe, když si místní zvyklosti ověříte hned při příjezdu přímo v recepci wellness. Čtěte také instrukce na pokoji.

CO NA NOHY?
Většina wellness center vyžaduje nošení obuvi určené pro mokré prostory, jako jsou speciální plastové sandály. Měly by zabránit sklouznutí a udržují vaše nohy chráněné před bakteriemi. Při přecházení mezi různými zónami wellness je důležité vždy mít na nohou vhodnou obuv. Jednorázové hotelové pantofle bych do wellness nedoporučoval, protože jsou papírové a kloužou.

Hygiena

Hygiena v prostředí wellness centra ovlivňuje nejen kvalitu našeho zážitku, ale také zdraví a pohodu všech návštěvníků. Ať už se jedná o společné prostory, jako jsou bazény, vířivky, sauny či parní lázně, nebo o osobní procedu­ry a masáže, dodržování základních hygienic­kých zvyklostí je klíčové. Respektujte pravidla a doporučení zařízení a buďte ohleduplní k potřebám a pohodlí ostatních.

SPRCHA PŘED VSTUPEM DO BAZÉNU, VÍŘIVKY NEBO SAUNY
Důkladné osprchování zajistí odstranění kosmetiky, make-upu, potu a jiných nečis­tot, které zatěžují technologie a komplikují údržbu vody v bazénech. Pro správné umytí se proto doporučuje používat speciální od­mašťující mýdla (např. značky Spaculture), rozhodně nepoužívejte mýdla obsahující oleje a zvláčňující složky. Takové složky by naopak měla obsahovat mýdla pro použití při sprše při odchodu z wellness. Nově jsou dostupná mýdla, která vaši kůži navíc zbaví chlorového odéru. Po saunování je také doporučeno osprcho­vat se, aby se odstranily z těla toxiny a pot. Při sprchování mezi cykly saunování se pro ochlazování používá čistá voda.

OSOBNÍ HYGIENA
Pokud máte dlouhé vlasy, je vhodné je svázat do culíku. V některých wellness centrech může být požadováno nošení koupací čepice, aby se chránily filtry a čisticí systémy bazénů před vlasy. Můžete se s tím setkat i na Islan­du v horkých jezírcích. Pokud máte plány na reflexní masáž chodidel nebo jinou procedu­ru nohou, ujistěte se, že vaše nohy jsou čisté a upravené.

UDRŽOVÁNÍ ČISTOTY V PROSTORU
Vždy používejte ručník pod sebou na lavici v sauně nebo na lehátku v klidové místnosti, aby se zabránilo přenosu potu a bakterií. Pokud vám v prostorách wellness něco upad­ne nebo se rozlije, okamžitě to ukliďte nebo informujte personál.

ZDRAVÍ A BEZPEČNOST
Pokud máte nějaké otevřené rány nebo kožní problémy, je důležité je zakrýt ná­plastí a v některých případech se vyhnout společným prostorám, aby se předešlo riziku infekce. Pokud trpíte nějakým zdravotním problémem, vždy informujte personál před začátkem jakékoli procedury. Osoby s urči­tými zdravotními stavy, jako je vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění nebo těhotenství, by měly použití vířivky předem konzultovat se svým lékařem.

ŠPERKY
Je doporučeno sundat všechny kousky šper­ků, protože mohou reagovat s chemikáliemi ve vodě a poškodit se, nebo naopak poškrábat či jinak poškodit vybavení wellness.

Chování

Asi není třeba zdůrazňovat, že relaxace je poměrně intimní záležitostí a hlučící rozverná skupinka návštěvníků dokáže značně pokazit zážitek všem ostatním. Ohleduplné chování, ticho a klid jsou součástí odpočinku a zákla­dem regenerační atmosféry ve wellness.

MOBILNÍ TELEFONY A TABLETY VE WELLNESS
V dnešní digitální době jsou mobilní telefony a tablety neoddělitelnou součástí našeho života. Avšak v prostředí wellness a spa, kde se klade důraz na relaxaci a odpoutání se od každodenního shonu, může jejich použití na­rušit atmosféru a pohodu ostatních návštěv­níků. Jak se tedy chovat s těmito zařízeními, abychom respektovali etiketu a zvyklosti? Ve wellness nemá telefon ani tablet co dělat!

VYPNUTÍ ZVUKŮ
Pokud potřebujete mít svůj telefon či tablet u sebe, alespoň ztlumte zvuky nebo zařízení úplně vypněte, abyste nerušili ostatní.

OCHRANA SOUKROMÍ PŘI FOTOGRAFOVÁNÍ
Bez svolení vedení wellness centra a ostat­ních návštěvníků byste neměli fotografovat v jeho prostorách. Mnoho lidí si cení svého soukromí a nechtějí být fotografováni v odha­leném oblečení či v relaxačních pozicích.

HOVORY NE!
Pokud potřebujete telefonovat, najděte si pro tento účel tiché a izolované místo mimo hlavní prostory wellness. Rušit ostatní svou komunikací s jinými lidmi je bezohledné a křupanské kdekoliv, ale ve wellness by to mělo být trestné. Dopřejte si digitální detoxikaci a neberte si s sebou do wellness vůbec nic.

BEZPEČNOST
Mobilní telefony a tablety mohou být citlivé na vysokou vlhkost a teplotu, jakou najdeme např. v sauně či parní lázni. Pokud nechcete poškodit svá zařízení, nechte je v bezpečí mimo tato místa. Mnohá wellness centra nabízejí zákazníkům uzamykatelné skříňky, kde mohou bezpečně uložit své osobní věci, včetně elektroniky.

OMEZENÍ HLASITÝCH ROZHOVORŮ
Wellness je o osobním prostoru a chvílích klidu. Hlasité rozhovory a diskuse nejsou v těchto prostorách na místě. Pokud v nej­nutnějším případě potřebujete komunikovat, dělejte to tichým hlasem nebo šeptejte.

KDYŽ ALE MUZIKU MUSÍTE
Pokud si chcete poslechnout hudbu nebo sledovat video, používejte sluchátka. Ujistěte se však, že i s nimi budete vnímat okolí, abys­te náhodou nerušili ostatní. Pokud wellness centrum pouští svou vlastní hudbu, měla by být nastavena tak, aby byla slyšitelná, ale nenápadná. Pokud používáte digitální technologické pomůcky jako brýle se světel­nou stimulací, senzory pro biofeedback, to všechno používejte tak, abyste neomezovali a neobtěžovali ostatní hosty.

DĚTI A RODINY
Některá wellness centra nabízejí speciál­ní rodinné zóny, kde může být hlučnější atmosféra tolerována. Pokud s sebou berete děti, je dobré využít těchto prostor. Pokud děti narušují klid, je na rodičích, aby je naučili základním pravidlům etikety a udržovali je v rozumných mezích.

Režim a pravidla

Navštívit wellness centrum může být jedním z nejlepších způsobů, jak se uvolnit a zrege­nerovat. Aby však zážitek proběhl hladce jak pro vás, tak pro ostatní návštěvníky a personál, je důležité dodržovat pravidla a také domluvené termíny.

DODRŽUJTE ČASY
Pokud máte zájem o konkrétní služby, například masáže nebo speciální procedury, je doporučeno rezervovat si je předem. Tím zabezpečíte své místo a umožníte personálu lépe se připravit. Pokud máte rezervovanou proceduru, je nezbytné dodržet stanovený čas. Pokud přijdete později, může to zkrátit dobu vaší procedury a narušit plán dalších klientů a personálu. Pokud víte, že se zpozdí­te, informujte centrum co nejdříve.

OMEZENÍ VE VSTUPU
Z důvodů bezpečnosti a komfortu návštěvní­ků mohou mít některá wellness centra věko­vá omezení pro vstup do určitých zón, např. sauny, vířivky nebo relaxačních místností. Informujte se předem o těchto pravidlech a respektujte je. Kromě věkových omezení může wellness centrum mít i další specifika, například dámské dny, kdy je vstup povolen pouze ženám.

OZNÁMENÍ PŘED ODCHODEM
Pokud se rozhodnete opustit wellness centrum dříve, než jste původně plánovali, je vhodné a slušné informovat personál. Toto může pomoci při koordinaci služeb, uvolnění místa pro další návštěvníky nebo jednoduše pro kontrolu bezpečnosti.

Navštívit wellness centrum je úžasný způsob, jak se postarat o své tělesné i duševní zdraví. Dodržováním etikety a pravidel můžeme zajistit, že náš zážitek bude co nejpříjemnější, a zároveň projevíme respekt k personálu a ostatním návštěvníkům. Ať už jdete na masáž, do sauny nebo jen relaxovat, mějte na paměti tyto jednoduché zásady. Globální cestovní ruch je příležitostí poznat stejné věci na různých místech, taková masáž či koupel se může na různých místech dost lišit. Pokud si ale nejsme jistí, jak se v daném místě chovat, nikdy nic nezkazíme jednoduchým přístupem: Nečiňme druhým to, co bychom sami nechtěli, aby oni činili nám. Nejen ve wellness.

Zpět na seznam

Vířivka k vašemu domu

+420 734 395 996 oddělení obchodu

Katalogy

Vybrat tu pravou vířivku nebo swim spa není jen tak. Objednejte si proto naše katalogy, ve kterých najdete veškeré informace o vašem novém společníkovi na celý život.

Objednat katalog